Не бива да се настройваме, че всяка втора или трета диплома е фалшива, обяви министърът на образованието Даниел Вълчев по повод образуваните дисциплинарни преписки в МОН за седем случая на фалшиви дипломи.

Седемте служители на МОН, за които има подозрения, че са издавали фалшиви дипломи, са били преместени. Припомняме, че в понеделник образователният министър предостави данни на главния прокурор за нарушения при процедурата по легализация на дипломи за висше образование.

По думите на Вълчев преместването не е санкция, а временна мярка, с оглед те да нямат достъп до съответните архиви и дигитални масиви.
Санкция от моя страна ще има, когато приключи дисциплинарното производство, а ако се налага ще има и санкции от съответните органи, допълни образователният министър.

За нас важното е, че ще предприемем бързи мерки за промяна на системата, поясни още Вълчев.

Той призна, че системата е такава, че не се съхраняват копия на дипломите за повече от една, две години, а освен това в регистратурата има сгрешени или дублиращи се номера.

Вълчев посочи като пример,че в рамките само на един месец в регистратурата са установени десетина сгрешени или дублирани номера.

Образователният министър призна, че броят на неистинските дипломи не е малък, но в същото време няма възможност няколко милиона дипломи да бъдат проверени.

Там, където има съмнения, Вълчев увери, че се ангажира да бъдат предприети проверки по подадени сигнали.