"Допълнихме учебниците, фактът, че историците имат толкова различни виждания показва, че историята е дискусионна и никой няма да бъде доволен. И аз като прочетох последните варианти на учебниците си казах, че един или друг пасаж можеха да бъдат по-добре написани", коментира пред БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в навечерието на новата учебна година.

Той е привърженик на тезата за баланса и отношението към периода, но тук по думите му става въпрос на какво отношение към тоталитарните режими се обучават децата.

Увеличаването на възнагражденията е необходимо условие за повишаване на авторитета на учителите. За следващите две години са предвидени общо 720 милиона в бюджета за увеличение на учителските заплати. МОН се стреми най-добрите ученици да станат учители.

Вълчев притеснен, че кризата с недостига на учители се задълбочава

Вълчев притеснен, че кризата с недостига на учители се задълбочава

По думите му ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители

Според просветния министър се променя ролята на учителя, от когото днес се очаква много повече да мотивира и вдъхнови учениците да учат. Учителите имат свободата да използват умения, с които да провокират интереса, да насочат към темата и да проблематизират.

До две години ще заработи електронна платформа с безплатни уроци, както и електронни дневници. "Много е важно да се разработят тези електронни ресурси, 40% от училищата разполагат с проектори и възможности за дигитално обучение", затова МОН ще финансира дейности по интереси в областта на компютърните науки.

В над 50 училища в страната ще продължат ремонтите и през новата учебна година. Продължават обаче голяма част от учениците да eмигрират в чужбина. 40 000 деца са влезли в образователната система, но по-трудно се оказва тяхното задържане в класните стаи.

Вълчев изрази радост, че български комисар ще поеме ресор Образование и наука в ЕС. Според него това е особено важно в областта на научните изследвания, тъй като много от тях се осъществяват благодарение на европейското финансиране. Вълчев се надява страната да се възползва от възможностите.

Въпроси с повишена трудност

Въпроси с повишена трудност

Какво се случва с образованието и на какви въпроси ще отговарят тази година на всичките матури - Милена Петкова е удивена, буквално