"Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години". Това заяви пред журналисти в Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от Нова телевизия и БТА.

Той подчерта, че между 4 000 и 4 500 учители се пенсионират ежегодно у нас, една част продължават да работят в системата след пенсионна възраст.

Вълчев е на мнение, че за да се овладее кризата в системата, ежегодно трябва да постъпват два пъти повече учители.

МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени региони

МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени региони

До 24 април висшисти по природни науки могат да кандидатстват по програмата

"От друга страна възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст, т.е. ние имаме недостиг", обясни министърът.

Той изтъкна, че системата на образованието е изправена пред предизвикателството да осигури достатъчно падагогически специалисти.

Просветният министър поясни, че тази година не се наблюдава криза в образованието, тъй като увеличението на възнагражденията давало резултат. Наблюдавала се тенденция, че педагози напуснали веднъж системата се връщали отново.

Повече пари за учителите в проблемните училища обеща Вълчев

Повече пари за учителите в проблемните училища обеща Вълчев

Те ще получават допълнително заплащане от 300 лв.

Вълчев посочи още, че традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии, английски език. Най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки.

"Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидели стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти", добави министърът.

По думите му за да се стимулират повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат допълнителни стипендии.

2019 година идва с 20 процента ръст на заплатите на учителите

2019 година идва с 20 процента ръст на заплатите на учителите

920 лв. става минималната учителска заплата