Ако има военно обучение - да е за сметка на друго, е позицията на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

Той е категоричен, че би могло да се въведе обучение по нови предмети, стига да не се увеличава натовареността на децата.

Нищо лошо няма децата да имат компетентност по военно дело, още по-хубаво е да знаят как да се пазят на улицата, хубаво е да знаят какво да правят, ако стане някое бедствие, чудесно е да имат добра здравна подготовка, но денонощието има 24 часа, припомни Вълчев.

Ако идеите за обучение по бедствия, аварии, кризи, здравно образование и др. бъдат приети, децата трябва да учат по 20 часа на ден, изтъкна той.

Дешните петокласници учат по 30 часа седмично и идеята да учат по 40 часа седмично ми се струва абсурдна, коментира Вълчев.

Той заяви, че е за въвеждане на нови предмети, но трябва да се каже за сметка на какво - дали за сметка на българския, математиката или историята?

Припомняме, със Закона за отбраната и четвъртата поправка в конституцията отпадна задължителната военна служба. За сметка на това, част от депутатите поискаха промяна в закона, която да гарантира военно обучение за учениците.