Викове „Софийски, събуди се!" и  „Не на таксите" огласиха градинката пред ректората на СУ „Св. Климент Охридски", където около 300 „будни и недоволни"студенти въстанаха срещу вдигането на таксите с 8%.

Младежите, които разпънаха огромен транспарант „Мълчанието е злато, когато си овца", побързаха да обяснят, че днешния им протест е замислен още от началото на този месец и че те не са излезли на студа, само защото сега е модерно.

Студентите настояват академическият съвет да отмени решението си относно увеличението. Те се заканиха, че ще продължат с протестите, докато това не стане факт.

Считаме за изключително неморално по време на нарастваща бедност и безработица, най-старият университет в България да увеличава таксите и то за всички специалности, без изключение, заяви Даниел Стоев.

Той и колегите у недоумяват защо ръководството на вуза прибягва до подобна мярка с цел закърпване на бюджета, вместо да търси други методи за набавяне на допълнителни средства. Те се разбунтуваха и срещу факта, че решението е взето по време на сесия - когато студентите са били заети с други неща и не са имали възможност да се включат активно в обсъждането на скандалното решение.

Считаме, че е позорно да бъдем третирани като ходещи такси от собствения си университет. Ние се против това увеличаване на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от студентите да продължат образованието си, въпреки техните знания и умения, подчерта още Стоев.

За да подкрепи тези свои твърдения, той цитира и доста красноречивите данни на националната статистика, а именно, че над 22% от българите живеят под прага на бедност.

СУ отмени вдигането на таксите
Още...

Нашите родители нямат възможност да дават всеки семестър още повече пари за такси, подчерта студентът, припомняйки и че България е страната с най-ниска минимална работна заплата в целия Европейски съюз.

Младежите припомниха, че ръководството на университета е обещало със събраните отгоре пари да ремонтират няколко аудитории в Ректората. Студентите обаче категорично отказаха да са меценати или спонсори на строителни кампании.

Въпреки призивите „Елате при нас - протестът е за вас", протестиращите не се увеличиха, а след около 50 минути дори и намаляха. Не липсваха такива, които излязоха на прозорците само да „щракнат" няколко снимки за спомен от събитието, както и такива, които просто минаваха, поглеждаха и подминаваха колегите си.

Оказа се всъщност, че студентите не са толкова единни и в двора на Ректората бяха дошли и такива, които не са против таксите. Представител на тази група поиска оставката на ректора на СУ проф. Иван Илчев. Минута по-късно мегафонът му беше отнет от друга студентка, която обясни, че с една такава оставка проблемът няма да се реши и призова протестът да продължи с исканията "Не на таксите."

От отсрещната страна веднага се чу "Ще си правим к'вото искаме!"

Долу таксите, викаха и стотици студенти от УНСС пред двора на учебното заведение.
По този начин бъдещите висшисти се присъединиха към недоволството на своите колеги от Софийския университет, НСА и УАСГ, където семестриалните такси ще бъдат увеличени от следващата учебна година.

 Студентите понесоха плакати с надписи „Бъдеще на младите" и „Не на мафията във висшето образование".

Младежите се обединиха против желанието на ръководството на УНСС семестриалните такси да бъдат увеличени с 33,3%.

Най-голяма активност сред демонстрантите имат студентите по право и журналистика, чиито такси в момента са най-високи на фона на останалите специалности в УНСС.

Стана ясно, че в 15:00 часа в аула „Максима" на университета ще се осъществи среща между ръководството на икономическия университет и част от недоволните студенти.
Преди тази среща обаче бъдещите висшите подгряват с викове „Продажници" „Мафия" и „Ние не сме ходещи такси".

„Ще се справим, защото сме икономисти." така обобщи ситуацията ректорът на УНСС Стати Статев.
Той сърдечно призова студентите да се съберат и да изготвят предложения за модел, по който увеличаването на таксите да бъде избегнато.
Той отбеляза, че субсидиите, които държава дава на година за студент от 963 лв. за 2009 г. са спаднали до 693 за 2013 г.

Университетът не може да покрие финансово нуждите за поддръжка на материалната база, нито да оборудва с мултимедия и компютър всяка своя зала в която се обучават студенти.

Ректорът бе категоричен, че не е редно паричната тежест на тези нужди да пада върху студентите, но след като държавата е абдикирала от полагането на грижи все пари трябва да бъдат намерени.

Въпреки това Статев обеща на студентите, че след изборите за ново правителство ректорите на университетите у нас, които са заплашени от покачване на таксите ще се обърнат към новия просветен министър и ще поискат увеличаване на бюджета за вузовете.

„Това, което правят министри и ректори е да ви служим за пример с действията си", заяви той и подчерта, че до колкото зависи от него не би желал да предприема подобни мерки и да утежнява финансовото положение на студентите.
Те връчиха на ректора подписка с 3000 имена на студенти не съгласни с вдигането на таксите.