951 кандидат-студенти се явяват на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Първият вариант на изтеглената тема е: „Вяра и лъжа в поемата „Септември” на Гео Милев”. Темата изтегли Любомир Панайотов от Варна.

Вторият вариант на темата е сравнение на цитати между стихове за родината от Пейо Яворов - „Родина”, и Иван Вазов – „Де е България”.

Студентите ще трябва да сравнят цитатите:

Цитат от стихотворението „Де е България”:

"…питат ли ме де й земята,
що най-любя на светът.

Тамо, аз ще отговоря,
де се белий Дунав лей,
де от изток Черно море
се бунтува и светлей…".

Цитат от стихотворението „Родина”:

"И ти си в мене – ти, родино моя!
И аз те имам: радостта е скръб…".

Изпитът по български език и литература е част от втора редовна кандидатстудентска изпитна сесия.

Кандидатите бяха приветствани от зам.-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова. Тя им пожела успех и да покажат знанията си. Пожела им още да покажат, че са достойни да се присъединят към академичната общност на Алма Матер.

Председател на изпитната комисия е проф. Иван Иванов от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. 

Гео Милев е интересен автор, но не бих казал, че ще бъде труден за тези, които са се готвили", коментира той. „Ако човек е култивирал в средното училище умението си да конструира текст, да интерпретира и адекватно да формулира проблеми няма да има никакъв проблем", допълни Иванов.

Успешно издържалите изпита кандидат-студенти могат да кандидатстват за специалностите: Философия; Психология; Социология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.