За първи път първокласниците в Хасково могат да се записват за училище чрез електронна система, предаде БНТ.

Централизирана електронна система за прием в първи клас ще работи експериментално тази година за първи път в Хасково. Сайтът http://priem.haskovo.bg/ ще бъде активен от понеделник, 24 април 2017 година.

Електронната система се въвежда с влизането в сила на решение на местния общински съвет от 4 април 2017 г.

10 хасковски училища ще приемат първокласници, свободните места бяха обявени на 20 април.

Директорите на две от тях изрично са заявили с писма до общината, че не желаят да участват в прием чрез електронна система през тази година. Това са ОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Иван Рилски". Те ще приемат заявления от родителите само на място, в училището.

Останалите учебни заведения, освен чрез системата, също ще приемат заявления и на място. Това са училищата НУ " Г. С. Раковски", ОУ "Н. Й. Вапцаров", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", ОУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Христо Смирненски", ОУ "Шандор Петьофи", СУ "Васил Левски", СУ "Паисий Хилендарски".

Срокът за кандидатстване е от 24 април до 30 май, включително, а първото класиране на първокласниците ще бъде обявено на 5 юни. Записването е от 6 до 9 юни. На 12 юни ще бъдат обявени свободните места в училищата. На 13 и 14 юни ще се подават заявления за второ класиране, резултатите от което ще бъдат обявени на 15 юни. Децата, класирани на втория етап, ще могат да бъдат записани от 16 до 20 юни.

За третото класиране училищата обявяват свободни места на 21 юни, като кандидатстването е от 22 юни до 26 юни, а резултатите се обявяват на 27 юни. Записването е на 28 и 29 юни. Предвидено е и попълване на свободни места след третото класиране - от 30 юни до 14 септември, включително.