В над 50 училища в страната въвеждат електронни дневници. В тези училища учениците няма да си купуват хартиени бележници.

Това съобщи Диан Стаматов, директор на 119 СОУ в София - едно от училищата, които въвеждат приложението.

"Родителите от цяла една година имат в своите телефони същото приложение като в реално време получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашна бележка или забележка на ученика, отношение към различни проблеми, които съществуват в училище", допълни директорът.

По думите му голяма част от родителите ползват електронния дневник, а за тези, които не го правят в края на всеки месец ще получават информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.

"Ако има опити за някакви хакерски намеси, те ще бъдат около края на учебния срок, когато някой ученик не е доволен от срочната или годишната си оценка", допълни Диан Стаматов.

Според него трябва да се направят много големи крачки, за да се преодолее изоставането в дигитализацията на учебния процес.

"Електронните учебници обаче трябва да не бъдат само в статични формати", убеден е той.

Стаматов изтъква като голям проблем пред образованието, че кандидатите за учителите са много, но нивото на образованието им е ниско.

"Към днешна дата, стартовата заплата на млад учител без никакъв трудов стаж е 720 лева, а от 1 януари ще бъде 960 лв. На един учител с 15-20 години трудов стаж е 1300 лв.", сподели директорът.

По думите му има тенденцията за връщане на хора в системата, които са завършили подходяща специалност, но 10-15 години са работили друго.

Според него обаче проблемът е, че нямат добра мотивация.