Според доклад на Световната банка през 2010 г. 41% от младежите в България на възраст 19-23 г. са записали висше образование. През 2011 г. около 4 800 български студенти са изтеглили студентски заеми, а около 16 000 са получили стипендии.

Според Световната банка, въпреки количествени постижения, през последните две десетилетия висшето ни образование продължава да се сблъсква с предизвикателства по отношение на качество и ефективност.
По нейни данни в България има приети стратегически документи за всички степени на образование, освен за висшето.

Също така според банката ВУЗ-овете се управляват основно в полза на академичния състав. Друг проблем е, че висшето ни образование не е достатъчно финансирано. Затова и банката предлага бюджетното финансиране за висшето образование в средносрочен план да достигне 1% от БВП.

Банката препоръчва не непременно, но евентуално бъдещи увеличения на учебните такси, както и механизмът, по който те се определят, да стане по-гъвкав. Освен това добре би било да се промени концепцията за отпускане на стипендии.

Финансовата институция предлага още правителството да разгледа възможността за сливане на някои висши училища в по-големи институции или да се създаде по-малък брой многопрофилни университети с по-голям брой среден брой записали се студенти, отколкото в момента.

Пример за подобен тип консолидация би било създаването на консолидиран многопрофилен технически университет в София, който да обедини Техническия университет в София с Химикотехнологическия университет и Минно-геоложкия университети.

Системата на българското висше образование се нуждае от реформиране и модернизация, заяви просветният министър Игнатов по време на дискусията за укрепването на висшето образование в страната.

Системата на висшето образование в България се намира в една много сложна ситуация, подчерта той. В годините на прехода според него са извършени редица положителни промени. Нашата система е подложена на натиск, на реформи в последните 20 години, заяви още той.

В последните две години е дадена възможност ВУЗ-овете да се сдружават, тръгнало е и студентското кредитиране, отбеляза просветният министър. Стартирали са и няколко проекта за връзка между бизнеса и висшето образование.

Като успех Игнатов отбеляза, че у нас е заработило електронното обучение и би било лошо ако то се забави. По повод изтичането на кадри от страната, министърът предположи, че в предизборна ситуация то ще се превърне в удобна тема от страна на различни политически сили да атакуват просветният министър.

За САЩ има специални програми за привличане на млади умове, за това е необходимо България да предлага все по-качествено висше образование, категоричен бе той.