За пета поредна година на 25 септември се организира в цяла Европа "Нощ на учените". У нас различни творчески и забавни прояви ще има в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Плевен, Хасково и Димитровград, съобщи БТВ.

Голяма част от събитията са свързани с Международната година на астрономията, която се отбелязва през тази година, каза проф. Диана Кюркчиева, председател на Съюза на българските астрономи.
Тя посочи, че през 2009 г. се навършват 400 години от първото наблюдение на звездното небе с телескоп, осъществено от Галилео Галилей, както и 30 години от полета в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов.

От 19:30 ч. в Техническия университет в София ще има аукцион с картини, нарисувани от децата от дома за деца и юноши "П. Р. Славейков" в София. Целта на благотворителната проява е да се съберат средства за изграждането на сензорна стая в дома, в която децата с различни увреждания да могат да релаксират.

Според организаторите разнообразната програма в европейската "Нощ на учените" у нас включва още награждаване на победителите в обявените конкурси за млади хора, забавни научни демонстрации в "кабинетите по любопитство", прожекции на филми, изложби, музикални и поетични изпълнения на учени.

Инициативите се организират с подкрепата на Европейската комисия.