Без пенсионирани учители и директори през учебната година. Това обеща просветният министър Тодор Танев на образователна конференция с учителския синдикат.

Той увери през медиите, че МОН не е подхванало чистка по училищата, а следва промените в Кодекса на труда за служители, стигнали години за пенсия.

Въпреки това Танев гарантира, че ведомството му се старае да няма пенсионирани преподаватели и ръководители по време на учебния процес, нито между двата срока. Искаме да не разстройваме учебния процес, изтъкна той, но гарантира, че вече няма да има така нареченото явление "вечен директор".

Припомняме, през миналата седмица стана ясно, че десетки директори на училища и учители предстои да бъдат пенсионирани през 2016 година.

Заместничката на Танев Ваня Кастрева пък обясни, че в малките населени места един учител на нужните възраст и стаж няма да е длъжен да се пенсионира, ако за мястото му няма по-млади кандидати.

Стана ясно, че днес или утре Танев ще разпише окончателния вид на новите учебни планове след един последен разговор с учителския синдикат. Плановете са непроменени - часовете по физическо възпитание и чужди езици остават както в проекта, а разписаният им брой е задължителният минимум.

По думите на Танев той може да бъде увеличаван като хорариум за всяко отделно училище по индивидуална преценка от свободноизбираемите часове. Така в езикови гимназии часовете по езици могат да достигнат до 200 повече от плановите.

От името на учителския синдикат шефката му Янка Такева помоли Танев за повече дисциплини за бъдещите педагози в университетите. Тя поиска да учат гражданско образование, информационни технологии и възрастова психология, като настоя и за повече стажуване в учебни заведения.