С 224 лева ще бъде увеличен единният разход за дете при предучилищното образование. Това съобщи по време на брифинг заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, която представи очакванията за предучилищното и училищното образование за учебната 2012-2013 г.

Малко преди нея министър Игнатов информира, че от първи януари ще се вдигнат учителските заплати, като това ще стане възможно, след като при съставяне на делегираните бюджети ще нарасне стандартът за всеки ученик.

Зам.-министър Дамянова подчерта, че сред най-важните нововъведения за предстоящата учебна година е създаването на портфолио на всеки ученик, включващо текущите му оценки, бележките за поведение и резултатите от лично поставените му задачи.
Според Министерството на образованието това би спомогнало във формирането на характера на децата и би ги стимулирало да постигат по-високи лични резултати.

Дамянова уточни, няма да се променя формата на обучение на 5-годишните деца.
За всички 5-годишни деца ще бъдат осигурени места за предучилищна подготовка, посочи заместник-министърът и изтъкна, че обхватът на 5-годишните деца се е увеличил с 20% за последната година в 66% от общините.
Най-добри резултати са постигнати в Бургас, където 97% от 5-годишните деца са настанени в детски градини.

В началото на тази година Столична община е осигурила нови 880 места в детските градини и яслите и са обособени 33 групи за 5-годишните деца в 28 училища в София. До края на годината се очаква да бъдат открити още четири детски градини и да започне строежът на нови шест.

По данни на Министерството на образованието от началото на годината 1452 учители са преминали обучение по предприемачество, като към тази специалност се наблюдава голям интерес и в по-малките населени места.

До края на есента предстои да бъдат обучени 120 инспектори, както и 2000 оценители на ученици. Предстои да бъдат направени промени във външното оценяване на четвъртокласниците, като ще има включена диктовка, работа върху художествен текст и намаляване броя на въпросите по математика.

Дамянова поясни, че няма да бъдат правени промени във формата на държавните зрелостни изпити.

От министерството изготвят рамкови учебни програми за децата със специални нужди, както и помагала за учителите, улесняващи работата им с деца в затруднено положение.

Според Дамянова трябва да се акцентира върху мотивиране на учителите за участие в квалификационни форуми, тъй като 46% от тях никога не са взимали участие в подобни мероприятия, което понижава нивото на работоспособността им.