Варненският свободен университет „Черноризец Храбър" предлага общо 19 специалности за обучение на бакалаври за новата учебна година, като за 13 от тях ще се приемат кандидати и с оценки от матурите.

Дипломата за завършено висше от висшето училище образование се признава в цяла Европа.

С положен държавен зрелостен изпит може да се кандидатства за 10 специалности, които се изучават в университета. Това са: Психология, Международни отношения, Бизнес администрация и мениджмънт, Публична администрация и мениджмънт, Международни икономически отношения, Финанси и счетоводство, Международен маркетинг, Бизнес икономика, Защита на националната сигурност и Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, съобщиха от висшето училище.

Специалностите са акредитирани в Юридическия факултет и във Факултета по международна икономика и администрация, където приемът е както с оценки от матурите, така и с положен изпит в университета.

Специфични изисквания има само за 3 бакалавърски програми, подчертаха от университета. Класирането за „Информатика", например, ще е с матура само по математика, а за специалностите - „Строителство на сгради и съоръжения" и „Пожарна безопасност и защита на населението", важат оценките от зрелостните изпити по химия и опазване на околната среда, физика и астрономия и философски цикъл.

Факултетът, който няма да приема с оценки от матурите, е Архитектурният, където се изучават специалностите „Архитектура", единствената в страната - „Дизайн за архитектурна среда", и новоразкритата за тази година - „Графичен дизайн".

Държавният зрелостен изпит няма да се признава и за „Хореография" и „Мода и мениджмънт в модата", които са акредитирани в Катедра „Изкуства". Причината за това е, че състезателният бал за тях се формира на база практически изпит, събеседване с комисия и потфолио на кандидата, заявиха от висшето училище. Матурите няма да важат и за „Право", добавиха оттам.

Лятната сесия за прием във ВСУ „Черноризец Храбър" започва от 11 до 25 юни, като изпитите са практически задачи, по предмети, тестове, писане на есе на обществено значима тема, он-лайн конкурси и събеседване с комисия в зависимост от избраната специалност.

Варненският свободен университет предлага обучение в бакалавърски програми в редовна, задочна и дистанционна форма. Приемът в тях е отворен до 30 септември, като дипломата за завършено висше образование се признава в цяла Европа.