Днес в 6,45 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Най-много зрелостници - 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура География и икономика. Почти толкова - 16 436 младежи, са пожелали да се явят на Биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

В 9,00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7. клас. Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Около 61 900 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика.