През новата учебна година ще има най-малко студенти в първи курс, в сравнение с предишни години. Това съобщи министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, цитиран от БиТиВи.

Той не е оптимист и за ситуацията през следващите години. Според Игнатов те ще бъдат още по-тежки по отношение на броя на кандидат-студентите. По думите му намаляването на първокурсниците е резултат от демографската криза.

Припомняме, в края на май бяха изнесени данни, според които през 2050 г. в България българите ще са екзотично малцинство.

Тръгнаха студентските кредити.
                                    Още...

Тогава професор Трендафил Митев коментира: Слабо грамотни млади хора влизат в университетите. Всяка неделя има кандидат-студентски изпити". Това се прави с цел запълване на бройката студенти във ВУЗ-овете, допълни той.

До момента там, където имаше предварителни изпити за прием във висшите училища, "натискът" към тях от страна на кандидатите е с около 50% по-малък, но ще се увеличи през летните сесии за кандидатстване, посочи министърът.

Единствено Софийският университет е против всичко, което върши Министерството на образованието, младежта и науката, каза още Игнатов по повод на вчерашното отворено писмо от ректора на ВУЗ-а проф. Иван Илчев.

СУ е прав за това, защото той е свикнал и има право на по-специална политика, но тази година такава политика няма, защото няма пари, коментира още той.