Трябва да се върви към даване на по-голяма автономия на висшите училища, увери министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, като добави, че тези училища в България имат в някои отношения по-голяма автономия в сравнение със сходните институции по света, но те нямат финансова автономия.

В предаването „Неделя 150" Даниел Вълчев посочи, че се обмисля система, при която ВУЗ-овете сами да определят таксите за обучение. Той обаче подчерта, че това са обществени институции и не трябва управлението им да се оставя изцяло на преподавателите.

Според министъра е време да се създаде институция, в която да участват хора с авторитет и която да има отношение към управлението на висшите учебни заведения.

Образователният министър увери, че националната стратегия за образованието ще бъде представена в парламентарната комисия още преди да бъде предадена в Министерски съвет, така че всички парламентарни групи да представят свои становища.

Изискванията за съотношението между преподаватели и студенти у нас трябва да се запази засега, смята Даниел Вълчев. Той припомни практиката един преподавател да преподава в няколко висши училища в различни градове - „интелектуални трубадури", по думите на Вълчев, които си изпяват песента пред студентите и след това отпътуват, без да имат истински контакт с тях.

Относно тенденцията на намаляване на учениците в България, Вълчев подчерта, че усилията на министерството са насочени към връщане в училище на децата, които са отпаднали преди да завършат средно и дори основно образование.

Той цитира официални данни, че всяко четвърто дете не завършва средно образование, а в същото време има тревожна тенденция за отпадане от училище на деца преди 8-и клас. Още по-тревожно според Вълчев е концентрирането на тази статистика в ромската общност. В едно ромско семейство, посочи министърът, най-образован е дядото, след това - бащата, накрая детето.