Учители доброволци от Япония гостуваха в столичната детска градина "Джани Родари" във връзка с проект на Японското посолство в България за културен обмен.

Японските гости запознаха възпитаниците на детската градина с изкуството "Оригами" - начин да се създават модели на предмети, цветя и различни животни чрез сгъване на книжни геометрични фигури.

Те разказаха за историята на това древно изкуство, как то се е развило от естествената потребност на хората за творчество, хармония и красота.

Процесът на създаването им прави наблюдението по-точно, мисленето - по-съобразително, фантазията - по-ярка.

Децата се включиха с ентусиазъм и с помощта на учителите успяха да направят фигурки, с които след това се забавляваха и подредиха своя изложба.

Сигурни сме, че след този ден моделирането на оригами ще стане тяхно ежедневно и любимо занимание, защото всеки модел на оригами запазва в себе си нещо от индивидуалния почерк на детето, което го прави и по този начин то ще се стреми да докаже себе си  и своите възможности - качества така полезни за оформянето на детската личност, убедени бяха японските гости.

Впоследствие стана ясно, че вдъхновени от срещата с децата в „Джани Родари", те ще създадат специална програма за обучение за изработване на оригами, като тя ще бъде съобразена с детските възможности.