България се нарежда след Украйна и Русия по бременности и раждания във възрастта 15-19 години.

Това каза Анина Чилева, главен експерт към Националния център по опазване и контрол на общественото здраве по време на Първата национална среща на учителите, работещи в сферата на сексуалното и репродуктивното здраве. Срещата ще продължи още един ден в столичния парк-хотел "Москва".

Младите хора в Холандия са най-добре запознати с предпазните средства, които могат да се вземат за безопасен секс, нежелана бременности и други рискови поведения, допълни тя. Там обучението по сексуално и репродуктивно здраве започва в най-ранна детска възраст, поясни тя, цитирана от Дарик радио.

Бавно се увеличава броят на младите хора, които ползват презервативи, но 60% от учениците и младите хора, водещи полов живот, не ползват подобно предпазно средство, каза още Чилева.

Намалява възрастта на учениците, при които е извършен първият полов акт - всеки втори 17-годишен ученик, уточни Чилева. Много е висока честотата на показателя за аборт сред 15-19 годишните в България спрямо останалите европейски държави, допълни тя.

За 4 години употребата на алкохол сред учениците се е увеличила с 10%, сочи проучване, извършено през 2003 година. С подобен процент е нараснала и употребата на бира сред 15-19-годишните, според същото проучване. Предстои подобно изследване да бъде направено и през следващата година, добави тя.

Обучението по сексуално и репродуктивно здраве се извършва в 17 общини по пилотен проект. Срещата на учителите се организира от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Фонда на ООН за население. Целта на срещата е популяризирането на добрия педагогически опит в областта на сексуалното и репродуктивно образование в училищата.