Тази нова учебна година ще е първата за преподаването на български език в царибродското средно училище „Св. Св. Кирил и Методий".

За първа година гимназията открива такава паралелки с изучаване на майчин език.

Училището стана и домакин на пътуващата изложба "Старобългарската азбука и държавата на духа", съвместен проект на Фондация Българска Памет и Националния Исторически Музей и фондация „Бъднини".

На тържеството присъства посланикът ни в Сърбия Георги Димитров, който пожела успешно начало на учениците за новата учебна година и прочете приветствия от името на присъстваха министъра на българите в чужбина Божидар Димитров и от председателя на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Пламен Павлов, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина и автор на текстовете на изложбата, донесе послание на малките ни сънародници с пожелание да познават и съхраняват историята на азбуката и езика ни, които са приютили българската идентичност по превратния път на многовековната ни история.

Изложбата проследява ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация преди 12 века и днес.