Формулата на икономическото развитие е образование, образование и образование, базирано на стабилно законодателство, което да гарантира повишаване интереса и мотивацията към учене. С тези думи бившият заместник-министър на образованието Милена Дамянова представи пред народните представители законопроекта за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ.

Припомняме, по-рано от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан поиска Народното събрание да извика министър Танев, за да стане свидетел на дебатите по новия закон за предучилищното и училищното образование в пленарна зала.

Като че ли има мазохистично удоволствие да се казва диагнозата за сектора „образование", без да се предлагат решения, изтъкна шефката на образователната комисия към парламента. За нея законопроектът е част от животоспасяващото лечение на българската образователна система. Нашият призив е да не отлагаме повече тази реформа - не само сме закъснели, а тичаме в обратна посока. Правителството на Орешарски отказа да се занимава с образование, загубихме две години и два випуска ученици, подчерта герберката.

По думите й, основната цел на законопроекта е всяко дете да получи максимални възможности за развитие на своя потенциал според възможностите си. За пръв път в закон за образованието се отделя такова внимание на индивидуалното развитие на учениците, особено на тези със специални образователни потребности - те ще спрат да бъдат невидими, анонимни. Не детето ще се съобразява със системата, а тя ще се нагажда към многообразните му потребности, гарантира Дамянова.

Тя призова депутатите да не си затварят очите пред истината, а именно, че към момента близо 500 деца се обучават в семействата си. Как държавата гарантира, че правата им се спазват, че знанията им ще бъдат признати, запита реторично депутатката от ГЕРБ. За нея с предложения закон депутатите ще дадат решение с механизми за контрол, за да не се допускат злоупотреби. Базирането на учебното съдържание на компетентностите, които трябва после да се прилагат на практика, а не само даване на енциклопедични знания също е част от промените, които според ГЕРБ ще настъпят при прилагане на техния законопроект.

Ефективността на системата е невъзможна без мотивирани учители - да има обвързване на заплатата с квалификацията, настоя Дамянова. Тя представи и идеята за въвеждане на атестация за педагогическите специалисти и за директорите с възможност за отстраняването им при несправяне със задълженията.

Предлага се създаване на обществени съвети от родителите и представител на общината, които са  различни от настоятелството - там родителите ще се избират чрез избори, за да има граждански контрол над управлението на училищата, разясни вижданията си за образователната реформа Дамянова.

С приемането на този законопроект днес ще дадем знак, че образованието наистина ни е приоритет, апелира тя колегите си за подкрепа.