Финансирането на родните университети да зависи от качеството на преподаването и от научните изследвания.

Това обсъждат депутатите от парламентарната комисия по образование и наука. Те започнаха разглеждането на второ четене на промени в Закона за висшето образование.

Припомняме, след приемане на първо четене в пленарна зала на три законопроекта за изменение на закона - на Министерския съвет, на ГЕРБ и на АБВ, те бяха обединени в един общ законопроект.

По предложение на правителството висшите училища вече няма да могат да се възползват толкова от принципа: "парите следват студента", а ще трябва да докажат научни изследвания и по-добро преподаване.

Целта на промените по отношение на субсидирането на университетите е да се спре практиката за приемане на студенти с ниски резултати с цел раздут бюджет за повече държавни пари. Субсидията за научна дейност на ВУЗ-овете пък ще се отпуска по сериозни критерии за научни успехи и ще се спира при слаби резултати.

Ключова промяна е и даването на възможност на университетите да обучават студенти срещу заплащане извън държавната поръчка, но се ограничава правото на академичния състав да участва в акредитацията на повече от едно висше учебно заведение.

Измененията в закона ще засегнат и Националното представителство на студентските съвети (НПСС), тъй като уреждат статута му на орган, изразяващ на национално ниво интересите на студентите и на докторантите.

В състава на НПСС вече ще могат да влизат само членове на студентски съвети и председатели, а членовете му ще имат мандатност. Предвижда се и засилена прозрачност и отчетност на НПСС, извършване на проверка от Сметната палата с предоставяне на данните онлайн.

Административната издръжка на НПСС пък ще падне от 10% на 3% от бюджета му.

Вече няма да има и т.нар "летящи професори", които да преподават в няколко висши училища едновременно и да участват в тяхната акредитация. С поправката на закона вече един преподавател ще може да бъде преброен при акредитацията само на един университет.

По идея на АБВ в измененията на Закона за висшето образование ще се разреши и "износът" на висше образование.

Така наши университети ще имат право да разкриват свои структури в чужбина и да обучават на място чужди студенти, ако имат оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация между 8 и 10 точки.

Освен това университети със същия брой точки могат и да дават на чуждестранни висши училища правото да обучават по техни учебни планове и програми - тоест дава се възможност за т. нар. "образователен франчайз".

Те обаче могат да го предоставят само на висши учебни заведения, които са акредитирани по законодателството на съответната държава.