Първата стъпка по инсталиране на сензори в училищата за по-чист въздух в класните стаи е направена. 130 сензори вече са инсталирани в три русенски училища, една детска градина и 7 датчици са инсталирани в 51 СУ "Елисавета Багряна" София.

Това стана ясно по време на дискусия за качеството на въздуха в училищата и класните стаи от кампания "Знаеш ли какво дишаш?", състояла се в столицата днес.

Христо Атанасов, инициатор и изпълнителен директор на "qnectd" - компанията инсталирала безплатно сензорите, коментира, че кампанията вече има подкрепа от МОН и Столичен инспекторат. Над 20 софийски училища и други организации подкрепят инициативата.

Инициативата била взаимствана от Германия, където са инсталирани масово сензори за прочистване на въздуха след пандемията от коронавирус.

Ваня Кастрева, началник РУО-София, съобщи, че институцията подкрепя кампанията, но е важно да се обучат учителите как да действат със сензорите за чист въздух.

На срещата присъства Асен Александров, директор на 51 СУ. Именно това е училището - първи партньор на кампанията. Той обясни, че измерването на чистотата на въздуха в класната стая става по лесен и практичен начин.

Според изследвания в затворените помещения, замърсяването на въздуха в тях е между 5 и 7 пъти по-голямо от това отвън. Наличието на високи нива на въглероден диоксид в помещението показва, че въздухът е застоял. А застоялият въздух създава изключително благоприятни условия за развитие и разпространение на вируси, предавани по въздушен път. Също така хората в тези помещения са по-малко фокусирани и ефективни - приспива им се и води до ниска ефективност.