Още 136 училища се включиха в стачката от днес. Част от тях са в София,  21 в Хасково, 16 във Варна.
От утре - 26 септември, във Варна 2621 учители ще протестират.
Според председателя на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев има огромно разминаване между данните на Регионалните инспекторати и тези на синдикатите.

Припомняме, по данни на МОН вчера са протестирали 38% от училищата. Докато според „Подкрепа" те са 72%.

За днес разминаването също е голямо, като според Единния стачен комитет стачкуващите са 79%, докато според разчетите на просветното ведомство те са 39 на сто.

„Постоянният мотив, че няма пари е дълбоко неприемлив за нас", заяви доктор Тренчев. По негово мнение в държавата има много несъбрани пари, само от приватизационните сделки те са около 1.3 милиарда лева.

Според синдикалистите се спекулира, че учителите искат от 1 октомври 100% увеличение на заплатите, докато протестиращите твърдят, че настояват за раздаване на икономиите в системата от 1 октомври.
„Затова сме казали, че искаме поетапно увеличение, така че до края на 2008 година то да достигне 100%", заяви председателят на синдикат „Образование" Крум Крумов.
По негово мнение заявленията на Станишев, че „под натиск на улицата не дава пари", е неприемлив. Протестите не са улични, категоричен е Крумов.

Има хора, които са твърдо решение да обявят гладна стачка. Първият такъв случай е в Сандански, където две учителки - Любка Бикова и Роза Манчева от 2-ро основно училище "Христо Смирненски" - вече обявиха гладна стачка.

От КТ „Подкрепа" заявиха, че ще настояват за отпускане на 5% от БВП за образование. Според тях правителството прави опит да конфронтира социалните системи с твърдения, че тези пари трябва да се вземат от здравеопазването например.

„Искаме 5%, за да има здравословни условия на труд и за учителите, и за децата", каза Крумов.

Междувременно, от ДСБ напомниха, че сред предизборните обещания на БСП беше и това, за образование от БВП да се отделят 5 процента.