От Министерство на образованието ще издадат предписания на висшите училища да затворят всички заведения в Студентския град, в които одитът на Министерството е констатирал, че има големи нарушения.

Това каза министърът на образованието Срегей Игнатов, цитиран от БНР.

Той уточни, че висшите училища, които отдават под наем площ, която може да се използва за учебни цели, ще трябва да прекратят договорите си.

Образователният министър призна, че наистина има нарушения, допунати от ректорските ръководства на висшите училища в София.

"Да приемем добрата страна, че ректорските ръководства правили тези нарушения, за да повишат финансовото благосъстояние на университета. Така или иначе, това са нарушения! Това е учебна площ и тя може да се ползва само за такива нужди, съгласно Закона. Имаме Закон и той трябва да се спазва", подчерта Игнатов.

В началото на 90-те години се стигна до това явление на университетска автономия в България, което надхвърля вече предела на автономията, защото автономията винаги се мисли като академична. Там, където има нарушения, ние ще прекратим тези договори. Другите договори трябва да се изчака да изтекат, защото, все пак, имаме закони и те трябва да се спазват, категоричен бе просветният министър.