Комисията по образование в парламента прие по-строги санкции срещу плагиатството на научен труд чрез промени в Закона за висшето образование, предложени от МОН. Министърът на образованието Николай Денков представи промените пред ресорните депутати. Разширява се националната програма, която ще изследва научните статии, като към нея се добавя недостоверност на данните и претенции към автора, че той не може да предоставя фалшиви данни.

Мнение изказа Диана Петкова, председател на учените в България, която бе категорична, че докторантите в България завършват и заминават за чужбина. По време на дискусията стана ясно, че ректорът на СУ Анастас Герджиков е дал предложение да се увеличи процесът на монографиите. Главният научен секретар на БАН заяви подкрепя.

Андрей Чорбанов от ИТН предложи да има корекция "да бъде снето доверие при доказано плагиатство, при защита на какъвто и да е труд при доказване на недостатъчно качествени научни изследвания". Той е против комисия да преценява какъв е един документ.

Красимир Вълчев от ГЕРБ направи пожелателни промени във висшето образование - промяна в бакалавърските степени, което ще изисква все по-интегрални знания, тъй като прогнозите са, че децата ще сменят три пъти професия през живота си.

По отношение на картата на висшето образование Денков настоява да се актуализира всяка година. Депутатът от БСП Румен Гечев попита "Вярно ли е, че има псевдоконкурси в България?", Вярно ли е, че журитата си ги избираме сами и че кандидат за професор си избира журито, и трето - Учители вземат повече пари от професорите с последните увеличения. На това министърът реагира крайно: "Учителите в момента са в едни от най-трудните моменти за отстояване на образованието изобщо като ценност", според Денков напълно несправедливо е да се повдига така въпросът.

На второ място беше прието - един студент да може да получава две дипломи едновременно от два различни университета в страната, най-вече в природни и професионални специалности, тенденцията била световна.

Учебната документация ще бъде изготвена от висшите училища и преиздаването на дипломи, нещо, което не е регламентирано, посочи Николай Денков.

Другата промяна предвижда фирмите да могат да сключват договори с университетите с цел да наемат докторанти и да им дават заплата. Целта е да се поощри докторантурата, за да могат да останат в страната.

В заключение Николай Денков посочи, че ще има следващ етап на промени в Закона за висшето образование, които ще засегнат по-чувствителни и важни теми, за които ще трябва да се проведе обществена дискусия.

Влагат 680 млн. лв. в модернизиране на образователната инфраструктура

Влагат 680 млн. лв. в модернизиране на образователната инфраструктура

Средствата ще се отпускат за цялостно обновяване детски градини и училища