По-голямата част от българите не са запознати със Зелената сделка на ЕС. Това показва проучване на агенция "Тренд".

Допиването е направено сред 1006 пълнолетни през август. Едва 16% от анкетираните са заявили, че са запознати със Зелената сделка.

Евелина Славкова от социологическата агенция, която представи изследването, обясни, че те са най-вече с висше образование, от бизнеса или заемат мениджърски позиции.

44% от запитаните заявяват, че атомната енергетика има място в Зелената сделка на ЕС наред с вятърната, слънчевата и енергията от вода, докато само 11% смятат, че атомната енергия няма място в нисковъглеродния енергиен микс.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

Според 58% от анкетираните трябва да се развива атомната енергетика с АЕЦ "Белене", 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" или чрез други по-малки мощности.

51% са "За" изграждането на проекта АЕЦ "Белене", а 44% от хората искат правителството ни да подкрепи включването на АЕЦ в "Зелената сделка" на ЕС".

Председателят на "Булатом" Богомил Манчев отбеляза, че обществото не е информирано относно Зелената сделка на ЕС и е с изкривено съзнание заради някои експерти по отношение на тясно специализираните теми, свързани със строежа на АЕЦ "Белене".

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

АИКБ предупреди: Европа се самоубива със Зелената сделка

Работодателската организация настоява за нова зелена дипломация

Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев подкрепи тезата, че ядрената енергия трябва да влезе в Зелената сделка. Според него двата налични реактора за АЕЦ "Белене" могат да осигурят на системния оператор "мощност, която ще даде възможност да се справим с предизвикателството да балансираме възобновяемите енергийни източници, които са трудно контролируеми". По думите му България трябва да се разглежда като част от един общ европейски пазар, защото "предстои пазарно обединение както с Гърция, така и с Румъния" и това също обуславя нуждата от нови мощности в близко бъдеще.

От своя страна изпълнителният секретар на сдружението Станислав Георгиев съобщи, че са подготвени два меморандума - един до българските институции и друг до Европейската комисия.

В документа се посочва, че съгласно социологическото проучване темата има нужда от широка информационна кампания на национално ниво, която би могла да се осъществи единствено с подкрепата на държавата.

От "Булатом" настояват държавата да предприеме по- категорични стъпки пред ЕС с цел включването на атомната енергетика в Зелената сделка, като се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с ВЕИ.

Друго искане е в Стратегията за развитие на държава да се включи реализирането на ядрените блокове в АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".