България ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка" на новата Европейска комисия. До този извод стигнаха присъстващите на днешната среща между вицепремиера Томислав Дончев, синдикатите и бизнеса.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че страната ни спешно трябва да поиска особен статут по отношение на новите екологични изисквания, които подготвя Брюксел.

Според него всъщност не може да се говори за сделка, тъй като в нея България не получава нищо, което да е реципрочно на това, което се иска от нея да поеме като негативи.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия

Това, което чухме от министъра на енергетиката, е, че до 2030 г., за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 млрд. евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 млрд. евро, посочи той.

По думи на Димитров губещи у нас от новите европейски политики ще са и секторите транспорт, земеделие и добивните индустрии.

Той отрече с бизнеса да е договорено да се увеличават часовете извънреден труд от 150 на 300 за година. Ние сме доказали с конкретни разчети, че нашите правни норми в момента са в нарушение на Конвенцията на Международната организация на труда, с други думи позволяват повече извънреден труд, обясни президентът на КНСБ.

Рано или късно затваряме въглищни централи

Рано или късно затваряме въглищни централи

България разчита на тях и е с относително нисък БВП, обяснява енергиен експерт