От АИКБ настояват за нова зелена дипломация и да не се говори срамежливо в бъдеще за данъка. Позицията на работодателската организация изрази председателят й Васил Велев на пресконференция в БТА. Събитието бе организирано от Икономическия и социален съвет (ИСС), след като миналата седмица те излязоха със становище по въпроса за Зелената сделка.

По думите на Велев ние сме най-засегнатата държава от Зелената сделка в целия Европейски съюз. Той оценява усилията на ЕС за затвърждаването му като световен лидер за постигане на неутралност по отношение на климата и парниковите газове.

КНСБ иска спешни действия за Зелената сделка

КНСБ иска спешни действия за Зелената сделка

Настоява за механизъм за въглероден данък на вносни стоки и услуги от трети страни

"Това, което Европа в момента прави, е едно самоубийство. За това ние апелираме да не се говори толкова срамежливо за данъка", настоя Велев.

Изоставането от големите световни икономики ще се задълбочава и занапред, даже и да няма Зелена сделка с ожесточаване на публичните политики.

Европа не може сама да реши проблемите, а може сама да се самоубие с разделянето на политиките, предупреди Васил Велев. Според него освен на зелената дипломация Европа трябвало да наблегне на развитите технологии.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"