Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако цената на природния газ скочи с почти 30 % от 1 април, както предвиждат от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи БНР, позовавайки се на мнението на експерти от енергийния бранш.

С около 20 % може да поскъпне топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно.

29,70% поскъпване на природния газ поиска "Булгаргаз"

29,70% поскъпване на природния газ поиска "Булгаргаз"

Предложението беше внесено в КЕВР

Според председателя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев, поскъпването на топлоенергията трябва да е около 20 процента, ако цената на газта се увеличи с исканите проценти.

"При положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70 процента от общите разходи, това означава поне с 18-20 процента повишаване на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа", каза Георгиев.

Председателят на КЕВР Иван Иванов млъква до изборите

Председателят на КЕВР Иван Иванов млъква до изборите

Опасява се, че изявленията му може да се тълкуват и политически

Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Цената на електроенергията, която ще произвеждат топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. Това значи през тази цена влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация", обясни Хиновски.