Министрите от служебния кабинет "Янев" в ускорени темпове разработиха промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Целта е да се осигури дългосрочна перспектива за развитие на въглищните региони, които ще бъдат най-засегнати от икономическата трансформация вследствие на Зелената сделка.

Думите са на енергийния министър Андрей Живков при откриването на конференцията "Зелената сделка на ЕС: възможности и рискове". Събитието е организирано от Американската търговска камара в България.

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

От 1 юли поскъпва тока, а нищо не се решава за централата

Според Живков, правителството цели включване в Плана на проекти за плавно преминаване на газ на мощностите от региона на комплекса "Марица изток".

До 1.5 гигавата мощности могат да се възползват от тази перспектива, съпътствана и от въвеждане на мощности за зелена енергия, подчерта министър Живков.

Финансовият ресурс от различни източници за проектите за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни европейски механизми. Така ще има ефективен преход, отговарящ на предизвикателствата на европейската Зелена сделка и дългосрочна устойчива перспектива за развитие на регионите, каза служебният енергиен министър.

Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи

Той припомни, че по Фонда за справедлив преход България може да разчита на 1.178 млрд. евро, от които 505 млн. евро - по линия на многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 г. и 673 млн. евро от инструмента "Следващо поколение ЕС".

Разработваните в момента планове за справедлив преход ще осигурят възможност страната ни да се възползва пълноценно от финансовите инструменти на ЕС в полза на енергийната трансформация, каза министър Живков пред участниците във форума.