Българският енергиен холдинг е поел дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Дългът е 121 милиона лева. Това е съобщил изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов на заседание на КЕВР, на което беше обсъдена цената на природния газ за ноември, цититран от БНР.

Припомняме, в телевизионно интервю директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че дългът поставя под риск изобщо доставките на газ, а Валентин Николов анонсира, че БЕХ вероятно ще изкупи част или целия дълг на софийската топлофикация към газовото дружество, но в замяна ще иска процент от собствеността на дружеството. Какъв ще бъде той, все още е в процес на изясняване.

Държавата отказа компенсации на "Топлофикация София".

Доставките на синьо гориво към столичното топлофикационно дружество са гарантирани за ноември.

Булгаргаз иска цената на газа за ноември да е 124,76 лв., за октомври бе 94,54 лв./MWh

Булгаргаз иска цената на газа за ноември да е 124,76 лв., за октомври бе 94,54 лв./MWh

Решението ще бъде взето на 1 ноември 2021 г.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов и Франк Дишон, представител на корпорация "Флуор", подписаха днес Меморандум за разбирателство за обмен на информация и предоставяне на предварително съдействие във връзка с преминаването на страната ни към енергетика с нулеви емисии и изпълнението на целите за устойчива и надеждна електроенергийна система.

По този начин от БЕХ разширяват портфолиото си от партньорства с най-реномираните световни компании в областта на енергетиката в контекста на общоевропейските и национални цели и приоритети за преход към нисковъглеродна икономика.

В церемонията взеха участие заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД Любен Маринов.