Към момента задълженията на "Топлофикация" към "Булгаргаз" са 121 млн. лв. и всички са просрочени. Това заяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му миналата седмица са преведени 10 млн. лв., но е крайно недостатъчно, за да може "Булгаргаз" да заплати задълженията към своите доставчици на газ. 

Изтича срокът за издължаване към "Булгаргаз" от Топлофикация-София

Изтича срокът за издължаване към "Булгаргаз" от Топлофикация-София

Да не се нагнетява напрежение, призова Прошко Прошков

"Топлофикация" е най-големият ни клиент и сметките са най-високи при тях. Другите топлофикационни дружества си изплащат природния газ навреме, но дори да изпаднат в просрочие, го изплащат във времето, посочи шефът на "Булгаргаз".

Павлов не си спомня някога "Топлофикация" да е била изрядна. С продажбите на електроенергия трябва "Топлофикация" да си погасява задълженията за газ, настоя той. Само за последния месец били изпратени 50 писма. Отговорът на "Топлофикация" бил: "Изплащаме колкото можем.".

Столичната община иска спешни компенсации за "Топлофикация София"

Столичната община иска спешни компенсации за "Топлофикация София"

Общинското дружеството да бъде компенсирано, както всяка частна компания

Павлов посочи, че БЕХ може да изкупи вземанията на "Топлофикация", но на този етап това е решението. "Ако не си платим газа, не само Топлофикация-София, но и цялата държава може да остане без природен газ", предупреди Павлов.

Според него всеки трябва да се придържа към своите предварителни заявки. В Европа има огромен недостиг на природен газ - 70 млрд. кубични метра, а причината е не внимателното планиране. Когато име недостиг на газ, търсенето надвишава предлагането. "Булгаргаз" ще предложи цена, която е по-ниска от тази предложена на 11 октомври.

"Булгаргаз" зове "Топлофикация София" да си плаща, иначе - проблеми и за БЕХ

"Булгаргаз" зове "Топлофикация София" да си плаща, иначе - проблеми и за БЕХ

Скъпият ток не бил свързан с цените на газа у нас

Николай Павлов увери, че няма никакъв политически контекст в "Булгаргаз" за формирането на цената на газа. Той очаква съвсем скоро интерконектора на България с Гърция да бъде въведен и пуснат в експлоатация.