Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в страната, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

По негови думи просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 131 млн. лева.

Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на "Булгаргаз", но и на БЕХ, предупреди той.

Павлов подчерта, че има огромен недостиг на природен газ в Европа, която е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза.

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

Фандъкова умува как да гарантира доставката на нужните количества газ към столицата

Според него това е извънредно положение, което засяга всички европейски страни. "Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар", поясни Павлов.

Той изрази мнение, че изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.

По негови думи "Булгаргаз" продава на значително по-ниска цена от европейските пазари. Павлов изтъкна, че разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители.

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

Не са калкулирани цените за достъп и пренос, акциз и ДДС...

Той заяви, че доставчиците на "Булгаргаз" от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите и отрече да е бил свидетел на вземане на решения "на тъмно" в енергетиката.

Павлов изрази надежда в края на ноември да има спад на цените на природния газ.

За следващия месец държавното дружество иска поскъпване с близо 32% на синьото гориво. Дали това искане ще се промени, ще стане ясно на 1 ноември. Според Павлов последните данни дават основание за оптимизъм.