Окончателното заявление на "Булгаргаз" за по-високи цени на газа с 32% ще бъде внесено на 1 ноември. Вижда се извънредна ситуация в Европа, всички правителства, ЕК признаха, че има енергийна криза и недостиг на природен газ, което доведе до рекордни цени на газа и се стигна до 120 евро на мегават/часа. Ако се върнем юни - цената на борсите беше 5 евро, 24 пъти увеличение на цената на природния газ. Това обясни Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" пред бТВ.

Той поясни, че цените сега са около 100 евро в Европа, което води до увеличение на цената на ел.енергията, то се внесе и в България. При нас ситуацията е съвършено различна, едва 6-8% от ел.енергията се произвежда от природен газ, в Европа делът е 30%. По отношение на "Булгаргаз" и клиентите се спазва планът и се нагнетяват повече количества, отколкото има миналата година, уточни Николай Павлов.

Определиха газохранилището "Чирен" за национален обект

Определиха газохранилището "Чирен" за национален обект

Той е ключов инструмент за функционирането на газовия пазар у нас

Пазарът на природен газ е либерализиран, но трябва да се отбележи, че пазарът е изцяло зависим от внос, имаме договори и за руски и за азерски газ, поясни още директорът на Булгаргаз. Осигурени са количествата за българския пазар и няма да се допусне недостиг на газ, категоричен бе Павлов.

Дългът на Топлофикация - София

За "Топлофикация - София" той каза, е дългът на дружеството е голям проблем за "Булгаргаз" и енергийната сигурност. То представлява 30% от портфейла на "Булгаргаз" - 131 млн. лв. са просрочените задължения, всяка година по това време дългът нараства, а в края на годината стига 200 млн. лв.

Това е сериозна заплаха, затова вчера е изпратено писмо, за да се вземе решение и дългът на "Топлофикация-София" да бъде погасен, обясни Павлов. Ако не си платят парите - има риск, тъй като "Булгаргаз" няма да може си плати доставения газ. Срокът, който им е даден, е 25 октомври.

Павлов не вярва да се стигне до нарушаване на отоплителния сезон в столицата, но дългът трябва да се плати.

Договорка за Топлофикация няма, задълженията се трупат и висят

Договорка за Топлофикация няма, задълженията се трупат и висят

Фандъкова е изнесла данни какви са загубите за топлинния сезон