Днес изтича срокът, в който "Топлофикация София" трябва да изплати задълженията си към "Булгаргаз". Столичното дружество дължи 131 милиона лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

Пред БНР общинският съветник Прошко Прошков призова "Булгаргаз" да не нагнетява напрежение.

"Топлофикация" е незаменима част от енергийната система на София и на страната. Тя е част от критичната национална инфраструктура. Без "Топлофикация" е невъзможно да съществува енергийната система на София, каза Прошков.

Той е категоричен, че няма как да се спре подаването на газ от обществен доставчик, това би било саботаж срещу милион и половина граждани.

"Изпратени са писма и се надявам да получим отговор за срещи със съответните министерства, Министерски съвет, независимия регулатор, за да се промени методиката, да се намерят резервите, тъй като в момента дълговата спирала става бездна за "Топлофикация", без да има никаква вина самото дружество", каза Прошков.

Преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова, и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заявиха, че Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на "Топлофикация София".

Според Георгиев общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания.

Преди това президентът Румен Радев и министри проведоха среща с участието на държавните енергийни дружества, държавния регулатор, работодатели, синдикати и местната власт по повод кризата в енергетиката. Тогава служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската "Топлофикация" да бъдат обсъдени своевременно.