Столичната община настоява за незабавни мерки за компенсация на "Топлофикация София", съобщава БНТ.

Причината е безпрецедентното поскъпване на природния газ.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания.

"Ние не искаме специално отношение, привилегии или помощ, а справедлива компенсация за социалната функция на държавата, която в момента се поема изцяло от "Топлофикация София", подчерта той след срещата, организирана от президента Румен Радев и представители на служебното правителство, с участието на държавните енергийни дружества, КЕВР, работодателските организации, синдикатите и представители на общините.

"Булгаргаз" зове "Топлофикация София" да си плаща, иначе - проблеми и за БЕХ

"Булгаргаз" зове "Топлофикация София" да си плаща, иначе - проблеми и за БЕХ

Скъпият ток не бил свързан с цените на газа у нас

По негови данни към момента топлофикационното дружество закупува природен газ от "Булгаргаз" на цена от 94,54 лв./мВтч и в същото време продава топлинна енергия на гражданите при утвърдена от КЕВР цена на газа от 47,11 лв./мВтч. Георгиев посочи, че тази разлика поражда огромен дефицит, който ще расте с обявените нови увеличения на цената на природния газ.

На срещата служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на столичната топлофикация да бъдат обсъдени своевременно.

Председателят на СОС настоя вариантите, които се обсъждат от правителството, да бъдат представени пред работната група, която включва общински съветници от всички политически групи в София.

Обсъдената от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов възможност за прехвърляне на новите вземания на "Булгаргаз" към енергийния холдинг е неприемлив за нас, защото това означава трупане на нов дълг за сметка на софиянци", отбеляза той.

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

Фандъкова умува как да гарантира доставката на нужните количества газ към столицата