Остър задочен спор се проведе днес между представители на Столична община и Министерството на енергетиката. Причината - милионните дългове на Топлофикация - София. От принципала на общинското дружество по-рано днес обвиниха държавата, че не желае да компенсира ТЕЦ-а заради високите цени на газа и тока, както прави с частните производители. По-рано днес в телевизионно интервю директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че дългът поставя под риск изобщо доставките на газ, а Валентин Николов анонсира, че БЕХ вероятно ще изкупи част или целия дълг на софийската топлофикация към газовото дружество.

В крайна сметка намеренията на държавата ще се осъществят, потвърди шефът на БЕХ Валентин Николов. Енергийният холдинг до часове желае да плати 131 милиона лева от дълга на централата, но в замяна ще иска процент от собствеността на дружеството. Какъв ще бъде той, все още е в процес на изясняване, отговори той на News.bg. Не е ясно и дали в бъдеще ще се върви към частична приватизация на Топлофикация.

"Лихвите по договорите за доставка на газ са строго определени от правилата на Европейската комисия. Същите тези лихви за забавяне се прилагат от страна на "Топлофикация - София" по отношение на нейните клиенти. Възмутени сме от грубия език от страна на СОС, който не отговаря на добрите търговски взаимоотношения", заяви директорът на "Булгаргаз Николай Павлов.

В СОС убедени, че "Булгаргаз" няма да спре кранчето с газа

В СОС убедени, че "Булгаргаз" няма да спре кранчето с газа

Срещали и тотален отказ от страна на "Булгаргаз" да се водят някакви разговори

Предлага се и "пожарен вариант" - цедиране на част от задълженията на дружеството, което обаче щяло да е само кратковременно решение в рамките на месец - два, допълни той.

В крайна сметка в спешен порядък се съставя работна група от представители на енергийното министерство, Столична община, Топлофикация и "Булгаргаз", която ще обсъжда вариантите за прехвърляне на собствеността от общинска в държавна.

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" заплашва да спре кранчето на "Топлофикация София"

Фандъкова умува как да гарантира доставката на нужните количества газ към столицата

В крайна сметка Столична община ще получи обезщетения заради цената на тока в рамките на плановете на правителството, добави заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов. "Столичният електротранспорт и метрото ще са бенефециенти по програмата за подпомагане на крайните потребители, т.е. те ще получат компенсация от правителството. Що се касае до газта, то просто към момента решение няма.

И да се свържат с нас, а ние никога не сме бягали от такава среща, тези мерки тепърва ще се обсъждат", каза Дамянов. И уточни - настоящият брифинг се е осъществил непланирано и без предварителна подготовка, така че няма как в такъв кратък срок държавата да предложи конкретни решения. Такива обаче щяло да бъдат оформени скоро.

ЕИБ отпуска 60 млн. евро заем на София за транспорт

ЕИБ отпуска 60 млн. евро заем на София за транспорт

Средствата са за изграждане на екологично устойчива транспортна система