Европейската инвестиционна банка и Столичната община подписаха рамков заем за 60 млн. евро.

Договорът е в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата, като средствата от ЕИБ помагат на Столичната община да изгради екологично устойчива транспортна система.

Съгласно целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столичната община за 2019-2035 г. ЕИБ ще финансира проекти, включващи изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт, като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова изтъкна, че София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Според нея финансирането ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.

Столична община тегли заем от ЕИБ за изграждането на транспортна инфраструктура

Столична община тегли заем от ЕИБ за изграждането на транспортна инфраструктура

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с настоящата строителна програма ще бъдат изградени липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. "Т. Каблешков" и бул. "Филип Кутев" ще се подобри мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им се даде нов тласък за развитие.

Тя отбеляза, че знаков за София е "Зеленият ринг", който ще свърже с вело- и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължава и изграждането и обновяването на трамвайни трасета.

Подписването на договора между Столичната община и ЕИБ се проведе онлайн, без да се състои официална присъствена церемония.

С 60 млн. евро заем София извежда транзитния трафик от центъра

С 60 млн. евро заем София извежда транзитния трафик от центъра

СОС одобри тегленето на кредит от ЕИБ