АБВ поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да установи при какви условия е сключен заемът на Българския енергиен холдинг (БЕХ), с който да се покрият дълговете към американските централи "AES - 3С Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

По време на брифинг в централата на АБВ бяха предоставени копия от протокола, с който енергийният министър Теменужка Петкова разрешава тегленето на кредита.
От документите, които бяха представени, става ясно, че за първия период от 3 месеца, считано от датата на усвояване, лихвата е 3% годишно; за втория период от следващите три месеца е 3,5% годишно; за третия период от следващите три месеца е 4% годишно, след изтичане на предходния период от три месеца е 5% годишно, като приложимата надбавка за горепосочените периоди се увеличава с до 0,59% годишно в случай на намаляване или загуба на рейтинг по отношение на БЕХ.

Незабавна покана на инвеститори за „Белене“, искат хората на Първанов

Незабавна покана на инвеститори за „Белене“, искат хората на Първанов

От писмото на Жан-Клод Юнкер е видно, че ЕК никога

В документа е записано още, че поради неизпълнение по кредити на НЕК агентът има право едностранно да увеличи надбавката на приложимия лихвен процент до 8,5% годишно.

"Това е престъпление", обяви Румен Петков и даде пример, че „Енерго-про” е изтеглил кредит с 1,5 % годишна лихва. "Това означава, че банките гледат на министъра на енергетиката на България, на ръководството на Министерство на енергетиката като на една купчина безбъдници, от която могат да очакват всякакви поражения върху енергийната система и затова са сложили такива унизителни, убийствени клаузи", заяви Румен Петков.

Според него този въпрос трябва да бъде обект на парламентарна анкетна комисия, за да се разбере как и защо се е стигнало до такова поражение на българската енергетика.

"Въпреки тегления кредит, след това министърът на енергетиката решава – 521,625 млн. евро при съответните условия, БЕХ да прехвърли върху НЕК. При главница 6,65 % годишна база“, обясни Петков.

Това престъпно поведение на ръководството на енергийната система ще бъде плащано от всички нас”, твърди Петков. Според него тези лихви НЕК няма как да не си ги начислява и няма как КЕВР да не реагира на необходимостта този кредит да бъде връщан.

По думите му, ако този кредит не бъде изплащан, кредиторът може да прибере всичко от енергийната ни система, в това число и атомната централа в Козлодуй.
„С тези убийствени лихви или ръководството на Министерство на енергетиката е съучастник в бъдещ грабеж на остатъците от българската енергетика, или става дума за чутовна некомпетентност и неграмотност”, категоричен бе Петков.