АБВ настоява правителството да започне веднага политически консултации за намирането на силно решение за проекта АЕЦ „Белене”. Това обяви на пресконференция в централата на партията заместник-председателят ѝ Румен Петков.

Петков бе категоричен, че инициативата на министър-председателя да разговаря с Путин и да се търси решение е инициатива, заслужаваща приветствия.

По думите му, решението е в стартирането на процедура по покана на инвеститори, в стартиране на процедура по отмяна на решението на Народното събрание от 2012 г. за мораториум на проекта, както и в стартиране на процедура по продажбата на проекта – нека да се направи публично, поиска Петков.

Според него това са нещата, за които българските граждани трябва да си дадат много ясна сметка, на фона всички договорки, които са правени зад гърба на Народното събрание, както и на фона на всички договорки, правени с представители на „Уестингхаус” в страната.

От писмото на Жан-Клод Юнкер е видно, че ЕК никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ ”Белене“, коментира още Петков. По думите му, това писмо не казва нищо ново и е малко като референдума в БСП, казва, че България е суверенна да прави каквото реши.

Румен Петков припомни, че именно през 2012 година правителството на Бойко Борисов е обявило „Белене” за гьол и е наложило на Народното събрание решение за прекратяване на проекта.

В резултат на което сега имаме осъдителна присъда. Всеки месец ние плащаме 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителна присъда”, посочи Румен Петков.

Той попита какви мерки ще предприеме това правителство, за да се преодолеят щетите, нанесени от предходни правителства.

Ние от АБВ сме готови да участваме в такива разговори, да участваме в търсенето и намирането на такива решения”, заяви Румен Петков.

Според него трябва да се спре с приказките, че ще продадем произведеното оборудване тук или там.

За всички е ясно, че без неговия стопанин „Атомстройекспорт” оборудването не може да бъде продадено”, каза още той и изрази притесненията на АБВ, че сега влизаме в един стадий, който трябваше да е изживян още през 2008 г. Тогава този етап на формиране на работни групи, които да правят анализи, оценка на икономическата среда, е трябвало да бъде приключен.

Това прави още по-тежка и още по-значима задачата пред българското правителство да гарантира обществения интерес чрез гарантирано участие на държавата в проекта. Защото няма да се намери сериозен инвеститор, който при тотално дистанциране на държавата да се ангажира с инвестиции и изграждане и второ да се положат всички усилия такъв инвеститор да бъде намерен”, отбеляза Петков.

Той изтъкна, че проектът АЕЦ „Белене” означава 10 хиляди гарантирани работни места в Централна и Северна България, означава друга инфраструктура, нови върхови технологии, друг гръбнак и подготовка на специалисти в сферата на енергетиката.

Румен Петков бе категоричен, че самият факт, че в МЕИ и СУ за последните седем-осем години са се обучавали по 7-8 души в специалността, означава само, че правителствата в последните години не са гледали на ядрената енергетика като стратегически сектор за развитие.

„Нали разбирате, че е унизително да четем в „Уикилийкс”, че целта на посещението на г-жа Клинтън (като държавен секретар на САЩ, б.р.) е постигната и правителството спира Белене”, заяви Румен Петков. Още 4-5 години ако го мотаем „Белене”, той ще стане ненужен, завърши той.