Бизнесът и държавата се споразумяха за въвеждането на новия входно-изходен модел за ценообразуване на природния газ, който влиза в сила от 1 октомври 2017 г.

Работодателските организации недоволни от КЕВР и "Булгартрансгаз"

Работодателските организации недоволни от КЕВР и "Булгартрансгаз"

Искат отлагане на нормативни и ненормативни актове, поради нарушаване на конкурентоспособността на българската икономика

Договорката бе постигната между енергийния министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
В разговора участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и БЕХ. Това е поредната среща между държавата и бизнеса, която има за цел обсъждането на новия ценови модел, уточниха от Министерството на енергетиката.

Цената на парното и тока остават, дори газът да поевтинее, ясен Иван Иванов

Цената на парното и тока остават, дори газът да поевтинее, ясен Иван Иванов

Поскъпва и доставката за индустриалните потребители на газ, реши КЕВР

Всяко тримесечие ще се срещат представители на Министерството на енергетиката, на КЕВР и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се ангажират да следят и контролират ежемесечно приходите на "Булгартрансгаз". От регулатора си запазват правото при диспропорции, установени с ясни аргументи, да разгледа възможностите за промяна на методиката.

"България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички", каза по време на срещата министър Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

До 2,4% поскъпване на газа прогнозират при въвеждане на нова тарифа

До 2,4% поскъпване на газа прогнозират при въвеждане на нова тарифа

Моделът ще се задейства от 1 октомври 2017 г.

"Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за "Булгартрансгаз", както и първата от трите ценови години", поясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса декларираха съгласие с въвеждането на новия ценови модел при строг и прозрачен текущ контрол от страна на регулатора и регулярни разговори с държавата, ако са необходими промени в него.