Бизнесът настоява и очаква намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита и индустрията чрез намаление на таксата „задължение към обществото”.

Това се посочва в отворено писмо на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара – Съюз на българския бизнес (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Отвореното писмо е във връзка с очакваното през тази седмица решение на Комисията за енергийно регулиране (КЕВР) за поевтиняване на природния газ с над 23 %. Намалението на цената ще влезе в сила от 1 април.

Бизнесът смята, че по-евтиният газ трябва да намали значимо цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите. Те са категорични, че не трябва ефектът да се насочи към намаляване на цената на топлоенергията.

По-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работни места и достойни доходи за българина, убедени са от бизнеса.

В отвореното писмо се припомня каква е била практиката досега. Представителите на бизнеса припомнят, че досега всяко поскъпване на газа се е отразявало основно в повишаване изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлоенергията. В същото време цената на топлоенергията се задържала или съвсем леко се повишавала.

След 2006 г. цената на природния газ се изменяла във възходяща тенденция и до 2014 г. поскъпването достигнало повече от два пъти по-високи нива спрямо 2006 г. Цената на електрическа енергия от когенерациите и топлофикациите била надута до 294 лв./Мвтч. В отвореното си писмо бизнесът пояснява, че това е четири пъти над пазарната цена на електроенергията. Междувременно цената на парното в същия период се е увеличила само с около 20% и стигнала нива от 80 лв./Мвтч.

Електроенергията от топлофикациите не се продава на свободния пазар, а се изкупува от НЕК ЕАД по преференциални цени. Точно затова било възможно да се стигне до нива от 294 лв./Мвтч.

Представителите на бизнеса подчертават, че преференциалните цени се заплащат от всички потребители на електроенергия – битови, обществени и стопански чрез фиксираната компонента „Задължение към обществото”, която участва в крайната цена на електроенергията. Всичко това се правело, за да може парното да остане по-атрактивен начин на отопление спрямо алтернативните начини на отопление. Така през годините се получило „кръстосано субсидиране”.

Всички потребители на електроенергия, както битови, така и стопански осигурявали евтино парно на жителите в топлофицираните градове. В България обаче около 11% от населението се отоплява с централизирано топлоснабдяване, а всички плащат сметката чрез скъпата електроенергия, изтъква бизнесът.

Затова четирите организации подкрепят намерението на енергийния регулатор да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати „подпирането” на цената на парното, чрез цената на електроенергията.

Днес поевтиняването на природния газ трябва да бъде насочено единствено към поевтиняване на цената, по която се изкупува електроенергията от топлофикациите и незначително да се отрази в цената на топлоенергията, категорични са представителите на бизнеса. Те изтъкват, че няма как да се приема за нормално отоплението в топлофицирани домове да се „доплаща” от всички потребители на електроенергия.