"Мораториумът е много странна стъпка, той е жест на отчаяние, защото сегашният министър-председател и министърът на финансите имат отношение към правителството още от април - юли месец миналата година, а енергийната криза започна юни месец, още когато те фактически бяха на власт. Да излизат с шокови реакции от това, че КЕВР изведнъж според тях иска да увеличи цените на тока, парното и водите, е доста странно.".

Това заяви пред БНР експертът по управление на околната среда Боян Рашев по повод решението, взето в НС за замразяване на цените на ток, вода и парно.

"Не мога да разбера какво са си мислели, че трябва да правят тези хора, когато дойдат на власт, но това, което правят в момента, е просто отчаяние, те са тотално неподготвени, ако това е ходът им, с който ще решат проблема", каза Рашев.

Според него решението за мораториум е възможно най-глупавото нещо, което може да се направи в момента. Абсолютно всеки, който има връзка с тези системи и доставките на вода, електричество и парно, е пред фалит.

По думите му от гледна точка на пазарната икономика мораториумът е мярка, която няма място. Да не говорим, че нарушаваме няколко закона, свързани с енергетиката. Депутатите де факто казват, че КЕВР няма права да решава, обясни Рашев.

В коментар на взетото от парламента решение вчера той обясни, че мораториумът отменя действието на няколко закона.

"Нормалният начин е да се преработят законите, ако искаме народното събрание да решава какви са цените на някои неща в България, да върнем Народната Република в заглавието на страната. Не разбирам изобщо как е възможно новото правителство и новата коалиция да започнат работата си по такъв начин", обясни ексертът.

Според него само производителите на електроенергия правят огромни пари в момента, но доставчиците генерират огромни загуби, електроенергийните компании.

ВиК дружествата генерират огромни загуби и топлофикациите също генерират такива. Защото те плащат нещо, което е ужасяващо скъпо и сега, ако не могат да му увеличат цената, на която го продават - какво правим, запита експертът.

Цялата политика на ЕС за "Зелената сделка" и електрификацията изисква електроенергийните компании да имат наистина много голям финансов ресурс и да инвестират гигантски пари в мрежата си, а сега няма как да инвестират, когато не могат да генерират приходи.

В България цената на тока за домакинствата е неадекватно ниска в сравнение с тази за бизнеса. Няма друга страна в ЕС, в която съотношението да е толкова изкривено в полза на домакинствата.