При евентуално продължаващо застудяване нямаме вече резерви - язовирите са празни и не знам откъде ще търсим компенсация за повишеното потребление на електроенергия освен от внос. Това каза на пресконференция в централата на БСП Таско Ерменков.

Спряхме износа на ток

Спряхме износа на ток

Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система

Той посочи, че страната ни от водеща в производството и износител в региона на електроенергия се е превърнала във вносител. "В енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие. Държавата под управлението на ГЕРБ не може да управлява сектор енергетика", категоричен бе той.

Ще се плаща само за изхарчения ток, уверява шефът на КЕВР

Ще се плаща само за изхарчения ток, уверява шефът на КЕВР

Това е целта на проверките на ЕРП-тата

На пресконференцията бяха представени данни, от които става ясно, че водните баланси на страната са под въпрос, а язовирите са полупразни и под критичния минимум, твърдят още от БСП. Под въпрос били и наличните запаси от въглища.

Три европрограми не са отворени, алармират от БСП

Три европрограми не са отворени, алармират от БСП

По програмата за морско дело и рибарство имаме арестувано ръководство, каза Бойчев

От БСП алармираха, че има заложена бомба в сектор енергетика. Твърдението си от левицата аргументираха със следните факти, представени от Жельо Бойчев:

На 6.07.2016 г. Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в писмо до Министерството на енергетиката (МЕ) предупреждава, че безугледното източване на язовирите ще доведе до пагубно влияние на енергийната система на страната през зимата.

На 17-ти октомври 2016 г. енергийният министър Теменужка Петкова заявява, че електроенергийната система на страната е в готовност за посрещане на есенно-зимния сезон.

На 8-ми януари 2017 г. ЕСО се обръща към румънския електроенергиен системен оператор с искане за аварийна помощ.

На 11-ти януари със заповед на министър Петкова се ограничава износът на енергия с произход България.

"След това на България се налага да внася електроенергия и от Румъния и от Турция", допълни Бойчев.

Той обяви, че дават тази пресконференция, за да станело ясно, каква е поредната бомба, която отиващото си правителство на г-н Борисов залага на бъдещия служебен кабинет. "Големият въпрос, който виси, е защо българската страна от лидер в региона и нетен износител на електрическа енергия в момента, се превърна във вносител на енергия за задоволяване на вътрешното си потребление", алармира Бойчев.

Според Таско Ерменков първото и задължително условие за запазване на позициите на България на енергийната карта в региона, било смяната на правителството. Той обобщи, че това народът вече го бил направил донякъде. "Принуди това правителство да излезе в оставка. Надявам се със същия разум да избере едно правителство, което да бъде коренно различно от това, което е сега", заяви Ерменков.

Таско Ерменков настоя, че АЕЦ "Белене" бил задължителен за страната проект.