Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов за БНР.

Той посочи, че през следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, който ще е по-евтин от получавания по дългосрочния договор с руската компания "Газпром експорт". Планира се количествата - вероятно над 50 милиона кубични метра, да бъдат доставени през зимния период. Павлов увери, че "Булгаргаз" стриктно изпълнява договора с "Газпром експорт", според който българското дружество е задължено да приема определени количества през летния период.

В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик, увери той, но отказа да коментира информация за цената на купения газ.

С 0,83 % поскъпва цената на природния газ за второто тримесечие

С 0,83 % поскъпва цената на природния газ за второто тримесечие

От КЕВР уверяват, че ще се усети като 0,5%

Павлов посочи, че "Булгаргаз" има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Очаква се от юли синьото гориво да поевтинее с около процент, по думи на директора на "Булгаргаз". Той обаче не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

Относно намерението на топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия. "Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия", обясни той.

Той посочи, че топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас и Враца са проблемни клиенти на "Булгаргаз", тъй като се затрудняват с погасяването на задължения си. По думи на Павлов това влияе негативно върху финансовата стабилност на "Булгаргаз", защото техните постъпления съставляват над 40% от паричния поток на компанията.

По-ниски цени може да предложи "Булгаргаз" от април 2019 г.

По-ниски цени може да предложи "Булгаргаз" от април 2019 г.

Ако се запазят сегашните цени на мазута и газьола