Има голяма вероятност "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на природния газ от месец април догодина. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов, цитиран от "24 часа", след днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдена цената, по която общественият доставчик ще продава природен газ за първото тримесечие на 2019 година.

По думите на Павлов условието дружеството да поиска по-ниски цени за природния газ е до април да се запазят сегашните цени на мазута и газьола.

В тримесечен срок плащаме глобата на ЕК за БЕХ
Обновена

В тримесечен срок плащаме глобата на ЕК за БЕХ

Парите нямало да бъдат извадени от джоба на данъкоплатеца

Директорът на "Булгаргаз" обясни, че от около един месец се наблюдава спад на цените на петрола от над 70 долара до под 60 долара за барел.

"Клиентите, с които "Булгаргаз" има договор, със сигурност ще закупуват природния газ на по-ниска цена, но да се ангажирам с точна цифра е много рано", каза Павлов.

"Булгаргаз" предложи на 10 декември на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44.80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

 

Предложената цена е по-висока с 3.51% или 1.52 лв./MWh в сравнение с цената за четвъртото тримесечие на 2018 г. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На заседанието на КЕВР нямаше възражения относно предложената цена. Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 28 декември, заяви председателят Иван Иванов.

Два варианта за образуване на цените има "Булгаргаз"

Два варианта за образуване на цените има "Булгаргаз"

Условията ще могат да бъдат предоговаряни всеки две години