"Булгаргаз" ще може да избира ценообразуването на синьото гориво при доставката от "Газпром Експорт" - по сегашната формула или по цени, съобразени с цените на европейските газови борси.

Това обясни в интервю за БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Булгаргаз" и "Газпром" подписаха анекси към договора за доставка на газ

"Булгаргаз" и "Газпром" подписаха анекси към договора за доставка на газ

Във връзка със засиления обществен интерес

Има възможност и двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка, като цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете.

Тези възможности са част от анекс към съществуващия договор за доставка на газ. Добавката към договора е разписана по време на разговорите миналата седмица между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт", следствие от антимонополното дело на Европейската комисия. Делото завърши със задължение да се предоговорят условията за доставка на синьо гориво за осем страни.

Петкова ще изпълни ролята си в преговорите Булгаргаз - Газпром

Петкова ще изпълни ролята си в преговорите Булгаргаз - Газпром

През нас минава естественият път на природния газ както от север, така и от юг

Николай Павлов информира и че цената на газа ще може да се преразглежда на всеки две години.

По думите му цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа. До този момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на цена по-ниска от действащата.

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни.

Припомняме, последното увеличение на цената на природния газ за "Булгаргаз" беше дадено от КЕВР с близо 14% и влезе в сила от 1 октомври 2018 г., което пък от своя страна доведе от средно за страната 8.5% увеличение на цените на топлоенергията.