След поскъпването на цената на природния газ миналата седмица с 14% се увеличават и цените на топлинната енергия.Осредено поскъпването за страната е с 6.72%, обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който представи цените на топлинната енергия в страната.

Новите цени влизат от сила днес, 1 октомври 2018 г.

Топлинната енергия за "Топлофикация София" ЕАД поскъпва със 7.97%. За "ЕВН България Топлофикация" ЕАД повишаване е с 8.57%, за "Топлофикация Плевен" ЕАД с 4.66%, "Топлофикация Бургас" с 4.88% и "Веолия Енерджи Варна" с 2.28%.

Средната цена за топлинната енергия скача и за "Топлофикация Враца" ЕАД с 6.32%, "Топлофикация ВТ" АД с 4.39%, "Топлофикация Разград" ЕАД с 5.35%, "Юлико-Евротрейд" ЕООД с 6.21% и "ОВЕРГАЗ-МРЕЖИ" АД с 2.55%.

"Булгаргаз" получи своите 13,89% увеличение

"Булгаргаз" получи своите 13,89% увеличение

За крайните потребители увеличението ще бъде под 8%

Без промяна в цените остават "Топлофикация Русе" АД, "Топлофикация Перник" ЕАД, "Топлофикация Сливен" ЕАД и "Топлофикация Габрово" ЕАД.

Цените на тока няма да поскъпнат, увери шефът на КЕВР и припомни, че след заседание на КЕВР се е приело решение за  поскъпване на цената на газта за четвъртото тримесечие до 13.89%.

Промяната на цените засягат само топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, защото за тях именно се отразява промяната, подчерта шефът не енергийния регулатор и посочи, че на днешното заседание е бил приет и проект на решение относно цената на електроенергията, считано от 1 октомври.

КЕВР ще подложи на обществено обсъждане проекта решение, с което да не бъде променяна цената на електрическата енергия за регулирания пазар независимо кой е клиентът.

Манолова иска от КЕВР "железни аргументи" за по-скъпо парно

Манолова иска от КЕВР "железни аргументи" за по-скъпо парно

Иванов отговаря, че цената на парното се компенсирала от тока

Всички битови и бизнес потребители на природен газ ще заплащат за четвъртото тримесечие не повече от 8%, увери Иванов.

Относно изменението на цената на топлинната енергия, както и на природния газ той отбеляза, че е получил различни декларации от неправителствени организации, в които се говори, че в България се повишава цената на природния газ, след като цените в Европа остават непроменени.

Иванов припомни, че в рамките на една година от 29 септември 2017 г. до 28 септември 2018 г. освен промяната в курса на долара, което е около 2%, има и промяна в цената на суровия петрол тип бренд, чиито петролни деривати са ценообразуващи във формулата, по която се изчислява цената на природния газ, доставян от "Газпром" за Булгаргаз.

"Тази цена в рамките на една година се е променила с почти 44%", обобщи той.

Иванов и КЕВР дават 8, а не 14% увеличение на цената на "Булгаргаз"

Иванов и КЕВР дават 8, а не 14% увеличение на цената на "Булгаргаз"

Токът няма да се увеличава, уверява Иван Иванов

Иванов отбеляза, че има възможности за промяна на тенденцията на непрестанно увеличаващата се цена на суровия петрол, респективно на природния газ. Три са основните възможности:

1. На първо място това са започналите преговори с "Газпром Експорт", с които българската страна да договори по-добри условия за доставката на природен газ от "Газпром Експорт".

2. Втора - съобщение на официалния вестник на Европейския съюз само преди седмица, в което "Трансгаз" злоупотребява и пречи на износа на природен газ от Румъния към други държави-членки. "Трансгаз" поема няколко важни ангажимента, които засягат пряко Република България, а именно, че ще предостави максималния наличен капацитет на мрежата за износ на газ от Румъния към Унгария и към България.

3. Подобряване на условията за доставката на природен газ в България е свързано с подписаното в събота споразумение за създаване на Консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услугите в Балканския регион. Той е подписан от регулаторите на България, Гърция, Сърбия, Черна гора и Македония.

Основната цел е създаване на пътна карта за либерализация на търговията на природен газ и заедно с това допринася дотолкова, доколкото за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския полуостров. Крайната цел е повишаване на сигурността на доставките за изброените страни и оттам защита на потребителите в балканските страни.

Споразумението е отворено и за други страни, които първоначално биха могли да участват като наблюдатели, след което и като пълноправни членове. Инициатор за създаването на форума е КЕВР.

Функционирането на форума и изпълняването на неговите задачи би позволило създаването на Регионална борса на природен газ, която трябва да бъде в България, тъй като българската страна ще изгради газовия хъб "Балкан".