В Комисията за енергийно и водно регулиране обсъдиха поскъпването на парното и топлата вода. Предвижданията са за поскъпване между 2 до 9 процента от 1-ви октомври.

Иванов и КЕВР дават 8, а не 14% увеличение на цената на "Булгаргаз"

Иванов и КЕВР дават 8, а не 14% увеличение на цената на "Булгаргаз"

Токът няма да се увеличава, уверява Иван Иванов

 

"Защо при една и съща цена на природния газ през 2015 г. и сега имаме над 20% увеличение на цената на парното", попита омбудсманът Мая Манолова председателя на КЕВР Иван Иванов.

Омбудсманът поиска от регулатора да преразгледа решението си или най-малкото да извади "железни аргументи", с които да обясни защо трябва да се увеличава цената на парното.

"За мен като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, включително като потребители на обществени услуги, каквото е топлоснабдяването, е изключително трудно от този доклад да си изградя впечатление, доколко обосновано е предложението на КЕВР за повишаване цената на парното", посочи общественият защитник.

Тя отбеляза, че по-голямата част от топлофикациите в страната са доволни от доклада на КЕВР за повишаване цените на топлоенергията, защото това което са поискали, са получили и така техните интереси са защитени.

"Не можем да кажем обаче същото за гражданите, най-вече заради постния откъм аргументи доклад, който представя КЕВР", категорична бе Манолова.

Според нея този доклад противоречи на самия правилник за работата на регулатора - чл. 43, където се казва, че докладите задължително трябва да съдържат експертни оценки, анализи и предложения за решаване.

Правителството да не се крие зад гърба на КЕВР, настояват от Демократична България

Правителството да не се крие зад гърба на КЕВР, настояват от Демократична България

Призовават за иницииране на преговори с "Газпром"

"В случая има едно единствено аналитично изречение, което гласи, че след извършен икономически анализ и при отчитане на изменената цена на природния газ са изчислени и следват предложенията за повишаване цената на парното в различните топлофикации. Т.е. основното изискване към подобни важни за всички български граждани решения за публичност и прозрачност, за детайлна аргументация и излагане на мотиви в конкретния случай липсва, което е проблем. Проблем е също така, че реално работната група, изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване цената на природния газ. Това го констатираме не за първи път", отбеляза Манолова.

Тя подчерта, че заедно с екипа си е изготвила анализ на публично известни факти, като е съпоставила цената на природния газ и парното през 2015 г. и сега предложените цени. Омбудсманът посочи, че през 2015 г. синьото гориво е струвало 484.26 лв. за хиляди куб. метра, а цената на парното - 73.98 лв. за мегават часа. Сега цената на природния газ е в размер на 456.65 лв. за хиляди куб. метра и с добавените разходи за пренос и достъп, цената става като тази през 2015 г. Същевременно, ценовото предложение за "Топлофикация София" е 92.80 лв. за мегават часа, което означава над 20% увеличение при инфлация от 5%.

Според нея практиката на КЕВР е да повишава цената на парното при повишаване цената на природния газ, но не и да я намалява при намаляване цената на природния газ.

"Такъв пример имаше точно преди една година - през октомври 2017 г., когато цената на природния газ беше намалена близо с 8%, а цената на парното остана същата. Това се е случвало и в други ценови периоди, което очевидно е и било аргумент за КЕВР да посочи в свой доклад от април 2017 г., че надвзетите суми през изминалия ценови период от разликата в цената на природния газ за "Топлофикация София" са в размер на 18 млн. лв.", аргументира се омбудсманът.

В отговор председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че примерът на Манолова е за "Топлофикация" - София. Той е за период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.

Според Иванов това е т. нар. "данък социално спокойствие". По думите му, това е при повишаване цената на природния газ, да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България. Сметката се плащала от населението и бизнеса чрез сметките за електроенергия.

"Това е абсолютна несправедливост - да караме хората в малките градове, в селцата и бизнесът да доплащат, за да бъде слабо променена цената на топлинната енергия, която ползват гражданите в няколко големи града на България", заяви Иванов.

На предложението за поскъпване на парното от 2 до 9% от топлофикациите заявиха, че ще търпят загуби, а това щяло да затрудни и потребителите да си плащат сметките.