Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което поставя в риск сигурността на енергийната система, коментира пред НоваТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова обясни, че поскъпването на природния газ от октомври е заради споразумението между Европейската комисия и "Газпром", с което трябваше да се предложат промени на всички държави, с които има договори.

Петкова ще изпълни ролята си в преговорите Булгаргаз - Газпром

Петкова ще изпълни ролята си в преговорите Булгаргаз - Газпром

През нас минава естественият път на природния газ както от север, така и от юг

"На 6 август тази година "Газпром експорт" информира "Булгаргаз" за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса - възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България", коментира енергийният министър.

Петкова добави, че "в това допълнение към договора, което "Булгаргаз" подписа, има много ясно определени параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна. По новите условия "Булгаргаз" вече може да иска промяна на цената на всеки 2 години, вместо на 4 години, както беше досега".

Цената на парното скача с до 8.5%

Цената на парното скача с до 8.5%

Иван Иванов обяви новите цени, които влизат от сила днес

Тя обясни още, че това става при строго определени условия и когато цената за България се различава от тази на границата на Германия, Франция и Италия.

Цената може да падне, но всяка държава трябва да докаже, че плаща повече отколкото е цената на границата на трите посочени държави. Сега българската газова компания прави анализ на енергийния пазар, за да прецени действията си, допълни министърът.

"Булгаргаз" и "Газпром" подписаха анекси към договора за доставка на газ

"Булгаргаз" и "Газпром" подписаха анекси към договора за доставка на газ

Във връзка със засиления обществен интерес

Във връзка с думите на руския президент Владимир Путин за газопровода "Южен поток", Петкова обясни, че "за да бъдем коректни, трябва да кажем, че Европейският съюз имаше проблеми с проекта "Южен поток" в две направления".

Проблемите за Европейската комисия през юни 2014 година, са че не се прилага законодателството в областта на обществените поръчки и притеснения, свързани с нарушения на третия либерализационен пакет.

"Тогавашният премиер Пламен Орешарски със свое писмо е наредил спиране на всички действия по проекта, за да се избегне нова наказателна процедура срещу България", коментира Теменужка Петкова.

"Южен поток" е назад във времето и това, което България прави, е свързано с гарантирането на енергийната сигурност на страната и запазване на ключовото място на газовата карта на Европа, добави тя.

Валери Симеонов настоява България да отговори на унизителните коментари на Путин

Валери Симеонов настоява България да отговори на унизителните коментари на Путин

"Що за съветници има руският президент", пита той